
Wyspa Pag – w czym tkwi wyjątkowość tej wyspy? Może w surowym, kamienistym wyglądzie wyspy, gdzie płaskie, nagie skały i wzgórza przypominają bardziej pozaziemski wypoczynek na księżycu. To sprawia, że Pag jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. W związku z tym, iż wyspa Pag ma łagodny klimat, jedynie na zachodnim wybrzeżu wyspy spotkamy bogate w winnice i gaje oliwne wzgórza. Pozostała część wyspy jest skalista, kamienista, często smagana silnymi wiatrami.
Wyspa ma około 270 kilometrów plaż, głównie żwirkowych, ale również piaszczystych. Ze względu na poszarpane wybrzeże, ma liczne skaliste, zapierające dech w piersiach zatoczki.
Kto szuka więc romantycznych i magicznych wrażeń, powinien wybrać się na wycieczkę łódką lub żaglówką wzdłuż tego niesamowitego wybrzeża Pagu!
Wyspa jest połączona z lądem mostem. W czasie wycieczki wokół wyspy można zwiedzić główne miejscowości wyspy – miasto Pag (budowę miasta rozpoczęto w 1443 roku według planu Juraja Dalmatinca. Do czasów teraźniejszych miasto posiada regularny kształt i układ ulic, przy których znajdziemy najważniejsze zabytki miasta – Pałac Dożów i Kościół Najświętszej Marii Panny, chorw. Crkva Marijina Uznesenja) oraz miasteczko Novalja z pięknymi plażami.
Najbardziej rozpoznawalnymi symbolami Pagu są ser z Pagu – chorw. Paški sir, produkowany wyłącznie z mleka owiec z Pagu – pramenka oraz produkowana tutaj sól. Paški sir to najcenniejszy chorwacki ser uzyskiwany z mleka owiec pasących się na wyspie Pag. Ser z wyspy Pag dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi od lat zyskuje uznanie na rynkach europejskich i od lat zdobywa liczne nagrody na międzynarodowych targach i na konkursach serów.
Będąc na Pagu warto wybrać się do jednej z mleczarni produkujących ten ser, np. do Sirana Gligora, gdzie można degustować, próbować, zwiedzić zakład i poznać wieloletnią tradycję wytwarzania tego przysmaku.
Sirana Gligora to mała, rodzinna firma pochodząca z wyspy Pag. Już od kilkunastu lat jest znana z produkcji serów światowej klasy. Oprócz zeszłorocznego złotego medalu w kategorii na najlepszy owczy ser podczas targów sera „International Cheese Awards Nantwich 2017“, sery Sirana Gligora zdobywały już liczne nagrody. M.in. na targach “World Cheese Awards 2015”, gdzie zdobyli nagrodę w kategorii “Najlepszy se Europy Środkowej i Wschodniej” za swój “Paški sir z Kolan”. Sirana Gligora produkuje m.in Paški sir, Žigljen (twardy ser z mieszanego mleka krowiego, owczego i koziego pochodzącego z rejonów Dalmacji), Kolan (twardy ser z mleka krowiego).
Pamiątki z Chorwacji – paški sir będzie strzałem w dziesiątkę.
Spacerując po mieście Pag można kupić także inne pamiątki, chociażby znane na całym świecie koronki. Koronkarstwo (chorw. Paška Čipka) znajduje się na liście UNESCO. Każdego roku w czerwcu na wyspie odbywa się Międzynarodowy Festiwal Koronki – Međunarodni festival čipke. Program festiwalu jest bogaty i różnorodny w koncerty, pokazy mody, wykłady, warsztaty i liczne wystawy.
Ale Pag ma dwie twarze. Z jednej spokojne, śródziemnomorskie oblicze, a z drugiej rozrywkowe! Miłośnicy clubbingu znajdą tu dużo atrakcji. Wyspa Pag powoli staje się kultowym i modnym miejscem imprezowo – clubbingowym.
W miesiącach letnich w lipcu i sierpniu, Novalja, jedno z dwóch głównych miast na wyspie, przekształca się w olbrzymi beach party. Plaża Zrće na wyspie Pag jest jedną z najlepszych plaż dla imprezowiczów, nazywana często “Chorwacką Ibizą”. Kluby na plaży Zrće znalazły się na prestiżowej liście najpopularniejszych klubów i DJ-ów Top 100 Clubs DJ Magazine. Rozrywki jest naprawdę dużo, a imprezowi bywalcy z pewnością muszą wpaść do klubów: Papaya czy Noa Beach Club.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS