
Zdjęcie: @korculanske.pjatance
Już za kilka dni Korčula zaprasza na poszukiwanie nowych, lokalnych smaków i organizuje już drugą edycję niezwykłego festiwalu “Korčulanske Pjatance”. Będzie to nie lada gratka dla miłośników dobrego jedzenia opartego na rdzennych recepturach i regionalnych produktach. Zdecydowanie warto przyjechać i spróbować szlachetnego wina pochodzącego z Korčuli, poznać lokalne restauracje serwujące dania kuchni ze wszystkich zakątków wyspy, uczestniczyć w pokazach live cooking, wieczorach wina i poezji, a nawet w filmowych projekcjach filmowych ukazujących historię Korčuli.
Tegoroczna edycja będzie trwała od 27 kwietnia do 05 maja i obejmie najlepsze oraz najbardziej znane restauracje znajdujące się na całej wyspie (szczególnie te z rejonów miasta Korčula, Lumbarda, Žrnovo i Pupnat).
Podczas zbliżającego się festiwalu wszyscy goście będą mieli okazję poznać wybitne i znane już w coraz szerszych kręgach restauracje znajdujące się na Korčuli – w tym roku aż 3 z nich (LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate) zostały rekomendowane przez Michelin, najbardziej prestiżowy i wiarygodny przewodnik restauracyjny na świecie.
Korčula posiada niezwykle bogate tradycje kulinarne.
Najlepsi na wyspie szefowie kuchni zaprezentują menu opierające się na tradycyjnych recepturach i produktach sezonowych, a odwiedzający będą mogli wziąć udział w pięciu różnych warsztatach z wybitnymi nazwiskami chorwackiej sceny gastronomicznej. Obecni będą m.in jeden z najbardziej znanych chorwackich kucharzy (znany głównie z wybitnych specjałów rybnych) David Skoko, czy znana w Chorwacji Petra Jelenić, która tworzy słodycze nazywane arcydziełami. Będzie to niezwykła okazja, aby skosztować autorskie potrawy przygotowywane przez prawdziwych pasjonatów chorwackiej kuchni.
Ten wiosenny festiwal będzie także świetną okazją, by skosztować lokalnego wina!
Wino z Korčuli.
Korčula oprócz pięknych plaż od wieków słynie z uprawy winorośli i ma bardzo bogate tradycje winiarskie. Wyspa szczyci się długą tradycją uprawy białych winogron i już w greckich czasach wina z Korčuli były niezwykle cenione, a lokalne wyroby z miejscowości Blato, Lumbarda, Čara, Smokvica znajdują się obecnie na liście najlepszych win świata. Winnice znajdujące się na suchych glebach wyspy, otoczone morzem i wyjątkowo dużą ilością słońca, stanowią podstawę jednych z najlepszych białych win w Chorwacji.
Na wyspie królują gatunki pošip i grk, oba z białych odmian winogron (w przeciwieństwie do terenów Dalmacji, które słyną z czerwonych win). Grk, czasami nazywany Grk Bijeli, jest uprawiany na południowych wzgórzach Korčuli, głównie wokół miasteczka Lumbarda, gdzie występują głównie piaszczyste i bardzo suche tereny (wokół Lumbardy znajduje się około 30 hektarów winnic, które produkują około 20 tysięcy butelek grk’u rocznie).
Będąc więc na wyspie, warto poszukać lokalnych winnych szlaków i odwiedzić lokalnych, zaangażowanych od wielu lat w uprawę winogron producentów wina, z których kilku ma własne restauracje, winiarnie oraz organizuje degustacje.
Tradycyjna kuchnia na wyspie Korčula.
Oprócz biorących udział w festiwalu restauracji (restauracje Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, Konoba Maha i Konoba Mate), odwiedzający będą mieli okazję odwiedzić targi lokalnych i ekologicznych produktów.
Festiwal “Korčulanske Pjatance” oprócz jedzenia i degustacji lokalnych win, zaoferuje dodatkowo wystawy lokalnych artystów, koncerty, warsztaty z kucharzami i cukiernikami. Będzie można popróbować regionalnych specjałów takich jak m.in. domowych makaronów, owoców morza, świetną oliwę z oliwek , pyszności piekarniczych i cukierniczych szczególnie znanych na Korčuli – słodkiego chleba „sirnica”, biszkopty “cukarini”, klasuni” – ciastka wypełniane migdałami, rozata, arancini czy mindeli.
Będzie można zrobić zakupy i jeszcze lepiej poznać Korčulę.
Smacznego! Dobar tek!
Żródło :

Korcula
Photo©right
Mario Kucera

Korcula
Photo©right
Mario Kucera

Korcula
Photo©right
Mario Kucera
PROGRAM “Korčulanske Pjatance”
Korčula i okoliczne miejscowości (Lumbarda, Žrnovo i Pupnat)
– 27. 04– 05. 05. 2018.
27.04.2018.
12.00 Rotonda–lokalna tržnica – službeno otvorenje festivala uz prezentaciju svih sudionika
(pol. Korčula, miejski targ Rotonda – oficjalne otwarcie festiwalu)
19.00 Hotel Korčula De La Ville –VIP večera
(pol. wieczór VIP w hotelu Korčula De La Ville)
28.04.2018.
19.00 LD Restaurant –Proslava 20 godina vinarije Bire
(pol. obchody 20 – lecia winiarni Bire)
29.04.2018.
10.00 Konoba Mate –Radionica prikupljanja samoniklog jestivog bilja Sani Sardelić . Slastičarska radionica sa samoniklim biljem Petre Jelenić
(pol. warsztaty związane ze zbiorem ziół i warszaty cukiernicze z Petrą Jelenić)
19.00 Nonno – Večer vina i poezije s Lukom Krajančićem & gostima
(pol. wieczór wina i poezji)
30.04.2018.
19.00 Marco’s – DJ & Burgers Fun
01.05.2018.
10.00 Filippi – Radionica izrade domaće tjestenine
(pol. warszaty robienia domowego makaronu)
19.00 Barić – Pinkday–prezentacija roze vina Korčule i Pelješca
(pol. prezentacja win z Korčuli i i półwyspu Pelješac)
02.05.2018.
10.00 KonobaMaha – Chef David Skoko –Radionica pripreme sirove ribe, algi i priobalnog bilja (samo za novinare i ugostitelje)
19.00 Aterina–Pod ljetnim suncem– video projekcije starih filmova snimljenih u Korčuli
(pol. video projekcje starych filmów nakręconych na wyspie Korčula)
03.05.2018.
10.00 KonobaMaha – Chef David Skoko –Radionica pripreme sirove ribe, algi i priobalnog bilja (otvoreno za javnost)
(pol. warszaty przygotowania surowych ryb, alg i roślin nadmorskich)
12.00 Adio Mare –Radionica pripreme tradicionalnih jela
(pol. warszaty z przygotowania lokalnych dań)
04.05.2018.
12.00 EkoŠkoj – Barina – Izvorni proizvodi otoka Korčule – degustacijski i prodajni sajam otočnih OPG-ova
(pol. Oryginalne produkty wyspy Korčula – degustacje i targi lokalnych produktów z wyspy)
19.00 KonobaMaha – Chef David Skoko – Večer morskih specijaliteta
(pol. wieczór morskich specjalności)
21.00 Radiona – Klapska večer
05.05.2018.
19.00 Nonno, Filppi, LD Palace – KORČULANSKE PJATANCE
Zajednička humanitarna večera svih sudionika festivala
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS