
Kulinarny wrzesień w Chorwacji.
Wakacje w Chorwacji kojarzą nam się ze słońcem, plażą, poznawaniem nowych miejsc i innej kultury i tradycji. W Chorwacji zachwycamy się krajobrazami, przyrodą, architekturą, historią. Czasami próbujemy nawet nauczyć się choćby podstawowych zwrotów w języku chorwackim 🙂 Pobyt w Chorwacji jest także doskonałą okazją do odkrywania nowych smaków, kosztowania potrwa i delektowania się lokalną kuchnią. Jeżeli planujecie wrzesień w Chorwacji, będzie to z pewnością znakomita okazja do odbycia kulinarnej podróży po chorwackich smakach i lokalnej kuchni.
Apetyt na chorwacką kuchnię.
Zabieramy Was w kulinarną podróż pod Chorwacji. Chorwacka kuchnia jest niezwykle różnorodna i łączy różne tradycje kulinarne. Świeże ryby oraz owoce morza, przepyszne owoce i warzywa oraz oliwa, która w większości chorwackich dań zdecydowanie wysuwa się na pierwsze miejsce. To smaki, które warto poznać zwiedzając Chorwację. Bo przecież wakacyjna podróż do Chorwacji to nie tylko odkrywanie nowych miejsc i plaż. To także otwarcie się na ludzi, ich zwyczaje, także te kulinarne.
Każdy chorwacki region może poszczycić się własnymi unikalnymi daniami. Rozległe chorwackie wybrzeże sprawia jednak, że dużo chorwackich potraw jest opartych na rybach i owocach morza. Ważną rolę w chorwackiej kuchni odgrywają także: mięso, wyśmienite sery (produkowane z owczego i koziego mleka), zioła oraz oczywiście wino. Niewielkiej powierzchni kraju, towarzyszy niezwykła różnorodność odmian winorośli. Wino ma tutaj wielowiekową tradycję i jest zespolone z lokalnymi kulinariami. W każdym regionie Chorwacji można znaleźć lokalny gatunek wina – na przykład wyspa Korčula. Na wyspie panuje typowy klimat adriatycki – jest gorąco, sucho, z łagodnymi, wilgotnymi zimami. Czasem winorośl dojrzewa tu na stromych, skalistych zboczach. Obszary te były zasiedlone już w czasach antycznych, a wino uprawiało się tutaj za panowania Greków. Rejon Blato jest znany z wielowiekowej tradycji produkcji własnego wina oraz oliwy z oliwek.
Wyspa Korčula to jedna z ważniejszych chorwackich wysp jeśli chodzi o uprawy winorośli – tutaj dominują wina białe. Na zachodzie wyspy znajdziemy sporo winiarni w okolicach miasteczka Lumbarda, gdzie znajdziemy takie odmiany jak cetinka, rukatac, grk czy maraština. Środek, serce wyspy Korčula koncentrujące się wśród miasteczek Smokvica i Čara jest znane właśnie z wina pošip.
Z kolei na południu wyspy życie koncentruje się w okolicach miasteczka Blato i w niedalekiej odległości zatoka Črnja Luka rodziny Bačić. Większość mieszkańców Blato ma swoje własne winnice i gaje oliwne. Lokalne wina z Blato produkowane są głównie z autochtonicznych odmian plavac, babić i cetinka. Także oliwa z oliwek powstaje z autochtonicznych odmian oblica, drobnica i lastovka. Szczególnie lastovka jest charakterystyczna tylko dla wyspy Korčula i nadaje oliwie szczególny gorzko – świeży smak.
Sam rejon Blato ma kilka wspaniałych winiarni, m.in winiarnia Bačić.
Z zakwaterowaniem na wyspie Korčula we wrześniu nie będzie problemu. Wrzesień to idealny czas na wakacje w Chorwacji. Posezonowa Chorwacja wygląda inaczej, niż ta którą znamy z sezonu. Przepiękna pogoda, nadal wysokie temperatury, spokojna i leniwa atmosfera. We wrześniu na stronie Interhome znajdziemy bardzo atrakcyjne zniżki na wynajem domku tylko na siebie. Brzmi kusząco? 🙂
Korčula, Zavalatica, Interhome
Najchętniej odwiedzanym przez turystów regionem jest Dalmacja. Tutaj, wzdłuż wybrzeża króluje typowa kuchnia śródziemnomorska i spotykają się wpływy kuchni włoskiej, greckiej i tureckiej. W tym miejscu szczególnie warto oddać się przyjemnościom podniebienia. Kuchnia dalmatyńska szczególnie chętnie sięga po ryby, owoce morza, makarony, risotto czy warzywa w towarzystwie aromatycznych ziół. Do tego oczywiście dania mięsne: pieczona jagnięcina ispod peke, dalmatyńska pašticada (pieczeń wołowa z aromatycznym sosem podawana z kopytkami) i przygotowywane z dwóch rodzajów mięsa, wołowiny i jagnięciny – ćevapčići. Koniecznie z sosem ajvar.
Tutaj poczujemy także zapach słynnego strudla o nazwie soparnjak, który przyrządza się z ciasta faszerowanego nadzieniem z oliwek, fig i oliwy z oliwek, następnie zwija i zapieka. Z okolic Zadaru pochodzą także najbardziej znane i najsmaczniejsze małże i krewetki, które w tej okolicy serwowane są bardzo często. W Zadarze przysmakiem jest również paški sir – najcenniejszy chorwacki ser uzyskiwany z mleka owiec pasących się na wyspie Pag. Ser z wyspy Pag dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi od lat zyskuje uznanie na rynkach europejskich i od lat zdobywa liczne nagrody na międzynarodowych targach i na konkursach serów.
Będąc w Trogirze warto znaleźć jakąś boczną uliczkę i konobę, aby spróbować trogirskich specjalności: czarnego risotto (crni rižot), pašticady (pašticada), sałaty z ośmiornicy (salata od hobotnice) czy małych smażonych rybek (frigani gavuni). Po obiedzie warto również spróbować czegoś słodkiego – tutaj polecamy trogirską specjalność – rafioli, czyli słodkie pierożki z nadzieniem migdałowym. Desery to głównie bardzo słodkie wypieki z przeróżnymi nadzieniami. Popularne są także ciastka typu baklava z orzeszkami i polane miodem. Palce lizać! W Splicie warto także degustować lokalne wina: czerwone Dingač, Postup, Babić lub białe Grk, Pošip czy Maraština.
Zwiedzając dalmatyńskie wyspy takie jak Hvar lub Brač warto spróbować ośmiornicy. Pieczona ośmiornica to danie, które Chorwaci opanowali do perfekcji i które potrafią przygotowywać na różne sposoby. W wyjątkowy sposób przyrządzają ją mieszkańcy wyspy Hvar, którzy pieką ją pod żeliwnym przykryciem z dużą ilością ziemniaków, cebuli, czosnku i ziół. Całą ośmiornicę wkłada się razem z ziemniakami, cebulą i rozmarynem do garnka, przykrywa dużą pokrywą i zasypuje na kilka godzin żarem. Do tego obowiązkowo białe wino. A może zamiast ośmiornicy przyrządzane tutaj po mistrzowsku kalmary z grilla (lignje na žaru)?
Szukają lokalnej kuchni na wyspie Hvar, z pewnością warto odwiedzić miejscowość Vrboska. Przy promenadzie znajdują się przynajmniej dwie świetne restauracje. Pierwszą, mieszczącą się w 500 – letnim kamiennym domu, restaurację Škojić warto odwiedzić dla najlepszej chyba w okolicy dalmatyńskiej pašticady i owoców morza (warto spróbować m.in salata od hobotnice, špageti sa škampima) oraz drugą – Bonaca dla przepysznych ryb i i ogromnego wyboru win.

Vrboska, Chorwacja

Vrboska, Chorwacja
Wizytówką chorwackiej kuchni są z pewnością ryby (ribe), głównie na grillu np. okoń morski, dorada, dorsz (brancin, orada, bakalar), ośmiornica i sałatka z ośmiornicy (salata od hobotnice), czarne risotto (crni rižot). Do tego flagowe produkty z tego regionu – wspaniałe owoce morza, np. kalmary z grilla (lignje na żaru). A cpecjalnością regionu Dubrownika jest także brodet, czyli potrawka rybna (głównie z węgorza) zagęszczana duszoną cebulą i warzywami.
Jesteśmy pewni, że z Chorwacji przywieziecie nie tylko piękne zdjęcia, ale wiele kulinarnych wspomnień i przepisów.
Planujecie Chorwację we wrześniu? 🙂
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS