
Chorwacja jest wprost wymarzonym kierunkiem na wakacje. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie: bogatą kulturę, cenne zabytki, piękne plaże, ciepłe morze i przepyszne jedzenie. Warto więc połączyć wakacyjny wyjazd z możliwością poznania i skosztowania smakołyków chorwackiej kuchni.
Kalmary z grilla w Chorwacji.
Podstawą większości przepisów są lokalne produkty: świeże ryby oraz owoce morza, przepyszne owoce i warzywa oraz oliwa, która w większości chorwackich dań zdecydowanie wysuwa się na pierwsze miejsce.
Będąc w Chorwacji z pewnością warto spróbować ryb (leszcz, chorw. zubatac, okoń morski, chorw. brancin, czerwony smok morski, chorw. škarpina), jak i innych owoców morza (ośmiorniczki, kalmary, raki).
W Chorwacji królują potrawy z grilla, które są delikatne w smaku i idealnie przyrządzone. Do dzisiaj wspominamy pyszne chorwackie kalmary doprawione czosnkiem i oliwą. Myśląc wakacje w Chorwacji, od razu czuję smak i zapach grilla, oliwy, przypraw i ziół. Kalmary będą idealnie smakować z dodatkiem ziemniaków i chorwackiej blitvy, czyli buraka liściowego. Blitva jest znana na całych Bałkanach i idealnie komponuje się z ziemniakami i lokalną, chorwacką oliwą (blitva sa krumpirom).
Dobar tek! Smacznego!
Zapraszamy na ciekawy i prawdziwie wakacyjny film wprost z Czarnogóry.
Pan Wiesław z “Bałkańskie smaki” przygotował kalmary z grilla i blitvę z ziemniakami.
Smacznego !!
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS