
Warto połączyć wakacyjny wyjazd z możliwością poznania i skosztowania smakołyków chorwackiej kuchni.
Podstawą większości przepisów, które możemy spotkać w chorwackich restauracjach i sklepach są lokalne produkty: świeże ryby oraz owoce morza, przepyszne owoce i warzywa oraz oliwa, która w większości chorwackich dań zdecydowanie wysuwa się na pierwsze miejsce.
Tradycyjna chorwacka kuchnia.
Należy pamiętać, że kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna, czerpiąca z tego, co najczęściej spotkamy w najbliższej okolicy. Każdy region może poszczycić się własnymi unikalnymi daniami. Rozległe chorwackie wybrzeże sprawia jednak, że dużo chorwackich potraw jest opartych na rybach i owocach morza.
Ważną rolę w chorwackiej kuchni odgrywają także: mięso, wyśmienite sery (produkowane z owczego i koziego mleka), zioła oraz oczywiście wino. Niewielkiej powierzchni kraju, towarzyszy niezwykła różnorodność odmian winorośli. Wino ma tutaj wielowiekową tradycję i jest zespolone z lokalnymi kulinariami. W każdym regionie Chorwacji można znaleźć lokalny gatunek wina, często nawet niebutelkowany, trafiający jedynie do rodzinnych, lokalnych winiarni.
W europejskim systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych znajduje się aż 19 chorwackich specjalności (Chorwacja wraz z Belgią i Słowacją zajmuje wysokie 11. miejsce spośród wszystkich państw posiadających Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne i Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność).
Są to 3 rodzaje znaków, które funkcjonują w europejskim systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.
Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna.
Lista chorwackich, chronionych produktów regionalnych już wkrótce się powiększy – obecnie aż osiem nowych produktów jest w procesie rejestracji i do końca 2018 roku otrzyma tytuł Chronionej Nazwy Pochodzenia lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Które chorwackie produkty regionalne i tradycyjne są chronione unijnym certyfikatem?
Oto one:
Chronioną Nazwę Pochodzenia (produkty pochodzące z określonego regionu, których nazwa nawiązuje do miejsca, w którym są wytwarzane) posiadają:
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres (oliwa z oliwek Extra Virgin pochodząca z wyspy Cres)
- Neretvanska mandarina (mandarynki pochodzące z delty Neretwy)
- Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje (kiszona kapusta pochodząca z regionu obejmującego miasto Ogulin)
- Istarski pršut / Istrski pršut (pršut z Istrii)
- Krčko maslinovo ulje (oliwa z oliwek pochodząca z wyspy Krk)
- Korčulansko maslinovo ulje (oliwa z oliwek pochodząca z wyspy Korčula)
- Paška janjetina (jagnięcina z wyspy Pag, która charakteryzuje się specyficznym smakiem)
- Šoltansko maslinovo ulje (oliwa z oliwek pochodząca z wyspy Šolta)
- Varaždinsko zelje (autochtoniczna odmiana chronionej kapusty z Varaždina)
- Slavonski med (miód z terenów Slawonii)
Chronione Oznaczenie Geograficzne (produkty pochodzące z określonego regionu, gdzie przynajmniej jeden etap ich produkcji odbywa się na tym obszarze) posiadają:
- Krčki pršut (pršut z wyspy Krk)
- Baranjski kulen (kulen to wędzona wędlina, ta pochodzi z Barani)
- Lički krumpir (ziemniaki z górzystego regionu Lika)
- Drniški pršut (pršut z okolic miasta Drniš)
- Dalmatinski pršut (pršut z Dalmacji)
- Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak (słynne bezmięsne ciasto, który przyrządza się z prostego ciasta (na bazie mąki, wody, oliwy i soli) faszerowanego nadzieniem z liści botwinki, cebuli i pietruszki. Następnie zwija i zapieka. Pochodzi z miasteczka Poljica, które znajduje się niedaleko Splitu)
- Zagorski puran (indyk z regionu Zagorje, który charakteryzuje się tradycyjną metodą chowu wolnowybiegowego)
- Slavonski kulen / Slavonski kulin (kulen to wędzona wędlina produkowana z mielonej wieprzowiny, przyprawiana ostrą papryką i czosnkiem)
- Međimursko meso ‘z tiblice (produkt mięsny składający się z ugotowanej słoniny doprawionej solą i czosnkiem i peklowanego solą i uwędzonego wieprzowego mięsa)
Chorwaci są niezwykle dumni ze swoich chronionych produktów.
Już w najbliższą sobotę, tj. 14 kwietnia 2018 roku w Chorwacji będzie obchodzony Dzień chorwackich produktów regionalnych chronionych w UE. W tym dniu bowiem, w 2015 roku szynka pochodząca z wyspy Krk (Krčki pršut), jako pierwszy chorwacki produkt została zarejestrowana jako produkt chroniony z tytułem Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Ponadto Dubrownik jest gospodarzem tegorocznych „Dni chorwackiego pršuta”, które odbędą się 13 i 14 kwietnia.
W ramach tego wydarzenia w Dubrowniku, na głównej ulicy Stradun odbędą się liczne wydarzenia związane ze sprzedażą i degustacją wszystkich czterech chronionych szynek typu pršut (szynki wytwarzane na Istrii, na wyspie Krk, Drniški pršut i dalmatinski pršut).
Odkrywanie chorwackiej kuchni.
slavonski kulen (ten prawdziwy rarytas jest przez kilka miesięcy wędzony, a przez następne miesiące “dojrzewa” i nabiera charakterystycznego aromatu i specyficznego smaku) z odrobiną jednego z najlepszych chorwackich białych win, z ich królową na czele – graševiną. Do tego pršut i paški sir – najcenniejszy chorwacki ser uzyskiwany z mleka owiec pasących się na wyspie Pag. Ser z wyspy Pag dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi od lat zyskuje uznanie na rynkach europejskich i od lat zdobywa liczne nagrody na międzynarodowych targach i na konkursach serów.
Wakacje w Chorwacji to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jesteśmy pewni, że z Chorwacji przywieziecie nie tylko piękne zdjęcia, ale wiele kulinarnych wspomnień i przepisów, które będą inspiracją do kuchennych eksperymentów już w Polsce.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS